Suzuki DF 325 ATXX
Var går gränsen?
Att öka motoreffekten är enkelt. Genom att öka cylindervolymen, eller montera ett turboaggregat eller en kompressor, kan man öka antalet hästkrafter. Men större motorer drar också mer bränsle samtidigt som den ökade tyngden skapar olika problem för båtarna, och komplexare motorkomponenter försämrar motorernas tillförlitlighet.
Dessutom begränsas båtens toppfart av skrovets design, av hydrodynamiken kring motorns underdel och propellrar samt av motorernas placering.
När vi utvecklade nya DF325A startade vi med ett blankt papper och tog hänsyn till alla ovannämnda faktorer i vår utformning och konstruktion.
Först av allt tittade vi på propellerdesignen. En traditionell enkel propeller skapar en framåtriktad kraft men genererar även en hel del rotationsenergi. Fanns det något vi kunde göra för att omvandla denna bortkastade energi till produktiv kraft och öka propellerns verkningsgrad?
Därefter tittade vi på växelhusets framkant, som stör vattenflödet över propellern. Mer effekt och vridmoment kräver större och starkare växelhusdrev för att överföra kraften från drivaxeln till propelleraxeln.
I vanliga fall innebär det ett större växelhus – vilket leder till att vattenflödet till propellern störs ännu mer. Var det möjligt att konstruera en nedre del av motorn med plats för starkare drev, som samtidigt minimerade störningen av vattenflödet till propellrarna?
Suzukis ingenjörer arbetade länge och intensivt med datorsimuleringar, försökskonstruktioner och vattentester för att avsevärt förbättra utombordsmotorns förmåga att omvandla motoreffekt till drivkraft under vatten.
De lyckades med uppgiften – och resultatet är en revolutionerande innovation.
Vi har gett motorn namnet Geki som betyder ”Parting Seas” – vattendelaren
KOMPRESSIONSFÖRHÅLLANDE 12,0:1
Vår lösning för att uppnå 80 hästkrafter per liter i en V6-motor på 350 hästkrafter var att höja kompressionsförhållandet till 12,0:1, den högsta kompressionen någonsin i en serietillverkad utombordsmotor. För att lyckas med detta utan att det uppstår knackningar (ett typiskt problem vid hög kompression) utvecklade vi ett system som blandade kylluft med finfördelat bränsle för att åstadkomma optimala förutsättningar för fullständig och kontrollerad förbränning.
DIREKT LUFTINSUGNINGSSYSTEM OCH DUBBLA VENTILATIONSGALLER
Vid hög fart kan vattenpartiklar riktas, fångas in och dräneras bort.
Våra erfarna ingenjörer arbetade med att tillämpa denna teori i praktiken genom att öka luftinflödet för att omvandla vattenånga till partiklar, och sedan utforma insugslameller som fångade in och avledde dessa partiklar från inflödet. Systemet med dubbla insugslameller består av dubbla, u-formade lameller i motorns kåpa. Den yttre raden av lameller avlägsnar vattenstänk från båten medan de inre lamellerna fångar in och dränerar bort återstående ånga.
Resultatet är att insugsluften är fri från ånga och håller en temperatur som inte överstiger omgivningens med mer än 10°.
DUBBLA INSPRUTNINGSMUNSTYCKEN
Bränsleinsprutning har följande effekt: det finfördelar bränslet och kyler även cylindern för att minimera tendenser till knackning. För att uppnå önskad effekt måste allt bränsle sprutas in i cylindern samtidigt, vid en exakt tidpunkt och i en exakt vinkel, så att cylindern kyls och förbränningen sker i mitten av förbränningskammaren.
Systemet med dubbla insprutningsmunstycken gav önskad precision och ökad finfördelning av bränslet, vilket i sin tur ökade uteffekten med 3 % utan att orsaka knackningar.
MOTROTERANDE PROPELLER
Den motroterande propellern ger bättre ”grepp” i vattnet, och då motorns vridmoment fördelas jämnt på två propellrar minskar vridmomentet per propeller och drevens diameter kan reduceras. Det möjliggör mindre kugghjulsdiameter vilket i sin tur innebär att växelhuset kan göras mindre och mer hydrodynamisk.
PROPELLERBLADENS DESIGN
En ny propellerutformning med tre främre och tre bakre blad medförde förbättrade prestanda i vattnet. Den nya utformningen gav inte bara den högsta uppmätta toppfarten för DF325A utan även otrolig acceleration, under hög belastning och vid höga propellervarvtal.
DUBBLA VATTENINTAG
På DF325A uppnåddes de bästa resultaten när huvudintaget placerades framför växelhuset, med det sekundära intaget placerat strax ovanför skäddan. Lösningen var optimal eftersom de primära och sekundära intagen hamnade långt ifrån varandra, samtidigt som deras utformning säkerställde tillräckligt med kylvatten, särskilt vid höga hastigheter.
STÖRRE OMVÄND DRAGKRAFT
Drevens materialsammansättning ändrades och materialet värmebehandlades för att tåla den ökade dragkraften och tröga massan vid backning, vilken har större inverkan på en motroterande propeller. Dessutom flyttades växelmekanismen ovanför kavitationsplattan och placeringen av de nedre motorfästena ändrades från parallell till v-formad för att passa växelmekanismen ovanför kavitationsplattan.
FÖRBÄTTRAD MANÖVRERING I ALLA RIKTNINGAR
När man använder flera utombordare monteras normalt en kombination av vanliga och motroterande motorer. Suzuki Selective Rotation, som finns på våra utombordare i AP-serien, eliminerar behovet av olika modeller eftersom alla modeller enkelt kan programmeras att köras i endera riktning. DF325A:s motroterande propellerteknik tar processen ytterligare ett steg genom att eliminera att båten drar snett och maximera raka drivkrafter.
Specifikationer
DF350A TEKNIK
REKOMMENDERAD RIGGLÄNGD mm (tum) X : 635 (25) / XX : 762 (30)
STARTSYSTEM Elektriskt
VIKT kg (Ibs.) *1 X : 330 (727) / XX : 339 (747)
MOTORTYP V6 - 55° DOHC 24 ventiler
Ventilstyrning Kedja med variabla ventiltider
BRÄNSLESYSTEM: Elektronisk bränsleinsprutning
ANTAL CYLINDRAR: 6
SLAGVOLYM ㎤ (kubiktum): 4 390 (267,9)
BORRNING × SLAG mm (tum): 98 (3,74) x 97 (3,82)
MAX UTEFFEKT kW (hk):
FULLGASVARVTAL rpm:
MANÖVRERING: Fjärrkontroll
OLJETRÅGETS VOLYM liter (U.S./Imp. qt.): 8.0 (8.5)
TÄNDSYSTEM: Transistorstyrt
GENERATOR: 12 V 54 A
MOTORUPPHÄNGNING: Gummiupphängning
TRIMLÄGEN: Power trim och tilt
UTVÄXLINGSFÖRHÅLLANDE: 2.29:1
VÄXELLÄGEN: F-N-R (Drive-by-Wire)
AVGASUTSLÄPP: Genom propeller
PROPELLER (stigning): *2
Alla propellrar har 3 blad:
*1 Torrvikt Inklusive batterikabel, exklusive propeller och motorolja.
*2 Kontakta din lokala återförsäljare angående propellerdetaljer.
Garanti
7 års garanti på Suzuki utombordsmotorer. Det innebär att du kan vända dig till vilken auktoriserad Suzuki återförsäljare eller verkstad som passar dig. Att äga en motor med Suzuki 7 års garanti innebär att du får tillgång till servicemeddelanden, åtgärder, information eller goodwill som du inte kan få nytta av på annat sätt. Suzuki 7 åriga garanti innebär ett bekymmersfritt ägande och trygghet för dig som kund. Många yrkesanvändare såsom t.ex. fiskeguider och ribcharterföretag, väljer Suzuki utombordare på grund av driftsäkerheten och prestandan.
För att sköta din motor på bästa sätt och för att garantierna skall gälla, är det viktigt att du servar din motor enligt serviceschemat hos en auktoriserad Suzuki Marin-verkstad. Första servicen skall göras efter 20-drifttimmar eller under första säsongen. Därefter ska servicen utföras var 100:e drifttimme eller en gång/år. Gärna i samband med upptagningen på hösten.