Hella Rallye 3003 Blue Kromad sarg - 1F8009797111
Hella fjärrstrålkastare med High Boost-reflektor, positionsljus och blåtonat klart glas. Svart hus med kromad sarg. För H1-glödlampa. Referenstal 37,5. E-godkänd. Ett stabilt och hållbart extraljus som med avancerad reflektorteknik ger en lång och jämnt fördelad ljusbild. Kan valfritt användas med eller utan positionsljus*. Stående montering.
* Godkänt som positionsljus endast om strålkastaren placeras och används enligt gällande reglemente.
För 12v eller 24v glödlampa H1 55w/70w (ingår ej). Positions ljus W5W (ingår ej).
Bra att veta om extraljus.
Fjärrljus
Ger en ljusbild med samma karaktär som vanligt helljus, men med större bredd och längre räckvidd. Fjärrljus är den vanligaste typen av extraljus och passar dig som färdas på omväxlande typer av vägar.
Runt eller fyrkantigt
En rund strålkastare ger alltid mer ljus än en rektangulär strålkastare med samma bredd, eftersom den rektangulära egentligen är en rund där man kapat bort över- och underdel.
Siktsträcka
Om du kör i 100 km/h avverkar du 28 meter per sekund. I den farten får du 3 sekunder extra på dig att reagera för varje 100 meter du förlänger sikten. I dessa sammanhang är tre sekunder mycket lång tid.
Välj rätt glödlampor
Hur bra strålkastare du än väljer – med en undermålig glödlampa kommer de inte till sin rätt. Satsa på glödlampor från någon av de kända tillverkarna, även om de kanske kostar några kronor mer. Och kom ihåg, Watt är inte ett mått på hur mycket ljus en lampa ger, utan endast ett mått på energiförbrukningen.
Blått glas
Ett blåtonat glas gör att strålkastaren ger ett vitare, mer dagsljusliknande ljus, vilket är mer vilsamt för ögat.
E-godkännande
På alla bilar, lastbilar och bussar tagna i trafik efter 2005-01-01 måste samtliga extraljus vara E-godkända. E-märke och godkännandenummer skall finnas angivet på strålkastaren. Alla våra extraljus, utom pencilbeamstrålkastarna och ett par modeller av Luminator Xenon, är E-godkända.
Referenstal
På alla helljusstrålkastare, dit även fjärrstrålkastare räknas, skall det på strålkastaren finnas angivet ett referenstal. I många länder har man en begränsning på hur stor summan av referenstalen på en bil får vara, det har vi inte i Sverige. Enkelt beskrivet så talar referenstalet om hur en strålkastare lyser. Med två likadana strålkastare har den med högst referenstal längre räckvidd men något smalare ljusbild. Tidigare har referenstal 37,5 varit det vanligast förekommande på fjärrstrålkastare i Sverige. Tack vare ändringar i ECE-reglementet är det nu möjligt att få strålkastare med referenstal 50 E-godkända. Oavsett referenstal så gäller dock fortfarande att en stor strålkastare ger en större ljusbild än en liten.